Visste du att brist på magnesium är en av de vanligaste näringsbristerna? Vi lär dig att upptäcka varningssignalerna.
Text: Jessica Holm
Både skelett och tänder är uppbyggda av mineraler, som magnesium, kalcium, zink, fosfor och mangan. Dessa är oerhört viktiga för att din kropp ska fungera optimalt. Totalt sett består våra mänskliga kroppar av 4 procent mineraler och vi kan inte producera dem själva.
Mineraler kan delas in i essentiella (livsviktiga) och icke-essentiella mineraler. Magnesium, men även kalcium, är exempel på livsviktiga mineraler. Järn, zink, koppar och krom är exempel på icke-essentiella mineraler som ofta kallas för spårämnen som kroppen inte behöver lika mycket av dagligen.
Studier visar att brist på magnesium är den näst vanligaste näringsbristen i västvärlden. Bara brist på vitamin D är vanligare.
Ett livsviktigt mineral
Magnesium är det fjärde vanligaste mineralet i kroppen och är inblandat i mer än 300 biokemiska processer. Rekommendationen är att en vuxen person bör få i sig mellan 300-450 mg magnesium per dag.
Det är svårt att beräkna exakt, men det verkar som att upp mot 80 procent av den svenska befolkningen lider brist på magnesium. De vanligaste orsakerna är att man inte får i sig tillräckligt genom kosten eller att tarmen inte fungerar optimalt.
Ätstörningar, alkoholism, långvarig diarré, sköldkörtelproblem och D-vitaminbrist är också anledningar till att njurarna inte klarar att reglera mängden magnesium på rätt sätt.
Det finns även forskning som visar att stora mängder läsk, socker och koffein kan minska upptaget av magnesium. Är du ofta stressad kan du ligga i riskzonen för att utveckla magnesiumbrist. Idrottare, vegetarianer och gravida kan behöva ta magnesiumtillskott för att inte riskera att utsätta sig för brist på det viktiga mineralet.
Allvarlig brist på magnesium kan visa sig som hypomagnesemi, som ger rejält nedsatt uppmärksamhet och en stark känsla av irritation, men också kraftiga muskelkramper och domningar.
Minskar trötthet
Magnesium bidrar till normal muskelfunktion och att nervsystemet fungerar som det ska. Det hjälper också till att bibehålla normal benstomme och normala tänder.
Dessutom minskar magnesium trötthet och utmattning, samt hjälper kroppen till en normal energiomsättning. Vid brist på magnesium kan kroppen börja hämta mineralet från lagret i skelettet. Därför är det viktigt att få i sig tillräckligt, för att undvika benskörhet.
Det har forskats en hel del på magnesium under de senaste åren. Viss forskning tyder på sådant man inte visste tidigare, som att magnesium skulle kunna öka träningseffektiviteten, förhindra hörselnedsättning, stoppa njursten och minska symtomen av sömnrelaterade besvär.
Studier visar faktiskt att människor med dåliga sömnvanor har noterat förbättringar i mängden och kvaliteten på sömnen efter extra magnesiumintag.
Forskning har även bland annat även visat att magnesium hjälper till att skydda mot eller minska risken för cancer, depression, metabolt syndrom och diabetes typ 2, förhöjt blodtryck, benskörhet och hjärt-kärlsjukdomar.
Magnesium kallas ofta för det lugnande mineralet eftersom det, till skillnad från exempelvis kalcium som också är ett livsviktigt mineral, hjälper musklerna till avslappning.
15 tecken på magnesiumbrist
- Sämre koncentrationsförmåga och irritation
Lättretlighet och dålig koncentrationsförmåga kan härledas till brist på magnesium. - Restless legs
Många som har problem med myrkrypningar i benen som påverkar sömnen och vardagen har magnesiumbrist. - Muskelkramper
Kramp och spasmer i till exempel benen är ett av de vanligaste tecknen magnesiumbrist. Många vaknar med kramp i vaderna på natten och musklerna drar ihop sig ofrivilligt. - Benskörhet
Magnesiumbristen kan göra att kroppen börjar hämta mineralet från lagret i skelettet vilket leder till benskörhet. Magnesiumbrist kan i sin tur leda till kalciumbrist, som är negativt för skelettet, eftersom kroppen behöver magnesium för att ta upp kalcium. En ond spiral. - Binjureutmattning
En utmattning av binjurarna, som leder till rubbningar i utsöndringen av hormonet kortisol, beror ofta på stress. Magnesium har en lugnande inverkan och hjälper till att reglera nivåerna av kortisol. - Astma
Forskning visar att personer som inte får i sig tillräckligt med magnesium lider av astma i större utsträckning än andra. - Högt blodtryck
Magnesium kan göra att vi kopplar av samt utvidgar blodkärlen. När du inte har tillräckliga mängder magnesium i kroppen drar blodkärlen ihop sig och det leder ofta till ett högt blodtryck. - Hjärtbesvär
Många kallar magnesium för ”hjärtats mineral” eftersom det gör att nervsignalerna som går till hjärtat fungerar normalt. - ADHD
Magnesium är bra för att behandla ett överaktivt nervsystem och studier visar att barn med hyperaktivitet, vilket är ett symptom vid ADHD, blev lugnare. - Kronisk trötthet
Enligt en studie som publicerades i vetenskapstidskriften the Lancet hade hälften av undersökningspersonerna med kroniskt trötthetssyndrom brist på magnesium. Efter injektioner med magnesium förbättrades deras tillstånd. - Migrän och huvudvärk
Ungefär 50 procent av personer som lider av migrän tros lida av magnesiumbrist. I undersökningar har man funnit att 60 procent av dem med kronisk migrän hade genetiska förändringar som gjorde att de hade svårt att tillgodogöra sig magnesium. - Problem med minnet
Magnesium spelar en viktig roll för minnet. Tillskott av magnesium kan hjälpa vid så kallad hjärndimma, då känslan är att man totalt saknar energi och inte kan tänka klart. - Sömnbrist
Tillskott av magnesium ger förbättrad sömn eftersom mineralet hjälper till att aktivera det parasympatiska nervsystemet, som verkar lugnande i kroppen. - Oregelbundna hjärtslag
Hjärtat är en muskel och det kardiovaskulära systemet är beroende av magnesium för att fungera. Har du magnesiumbrist kan hjärtat inte dra ihop sig ordentligt. - Förstoppning
Vid för låga nivåer av magnesium kan dina tarmar dra ihop sig en aning, vilket gör det svårare för avföringen att passera.
Kosten och tillskott
För att få ordentlig bukt med magnesiumbrist är det bästa att ändra sina kostvanor. Men kosttillskott med magnesium kan också hjälpa till att bli av med underskottet på ett effektivt sätt.
Magnesium finns i många livsmedel, speciellt i kornprodukter och grönsaker. Gröna bladgrönsaker, nötter, bananer, baljväxter, mörk choklad, kaffe och mejeriprodukter, potatis, kött, skaldjur och fisk är också viktiga källor.
Alternativ Hälsa erbjuder kosttillskott med magnesium i olika former, exempelvis som kapslar, tabletter eller pulver. Ett exempel är tillskott som också innehåller taurin, en aminosyra som tillsammans med magnesium ger mycket hög absorberingsförmåga i kroppen.
Vi säljer även magnesiumtillskott med innehåll av C-vitamin som bekvämt ger både det mineral och den vitamin som många med stressrelaterade besvär har brist på. Magnesium är även en given ingrediens i flera av våra multivitamintillskott.
Magnesiumtillskott kan med fördel tas på kvällen vid sänggående eftersom det är ett mineral som hjälper dig att varva ner och bli trött.