Om olika ämnens påverkan på hud och hår

Huden absorberar det vi smörjer in den med och ämnen kommer in i kroppen (förmodligen ända in på cellnivå) via hudkrämer, duschtvål och schampon/balsam!

Om man, för att illustrera giftigheten av zinkpyrition, bortser från nedbrytningen krävs 1/3 kryddmått (0,3 ml) av ett schampo som innehåller 0,8 procent zinkpyrition för att döda hälften av alla fiskar i ett akvarium med 1000 liter vatten på 96 timmar.” Svenska Naturskyddsföreningen.

Det bästa sättet att läsa en ingrediensförteckning på, är att läsa varje ingrediens för sig – som om du skulle stoppa dem i munnen och äta dem. En produkt är inte naturlig om den innehåller syntetiska eller semi-naturliga ingredienser.

Ett välkänt medicinskt fenomen är den så kallade synergieffekten, en kemikalie i kroppen förstärker eller minskar effekten av en annan. Därför ska man vara väldigt försiktig med att inta olika syntetiska kemikalier samtidigt – och även naturmedel i kombination med syntetiska kemikalier och läkemedel.

Tips! När du köpt en hud- eller hårprodukt, kolla innehållsförteckningen och skriv in konstiga namn på ingredienser du hittar där på databasen Skindeep: http://www.cosmeticsdatabase.com/index.php

För att se om de är allergiframkallande, hormonstörande eller kanske t.o.m cancerogena!

Mineraloljor: De flesta hudvårdsprodukterna på marknaden idag innehåller mineraloljor. Mineraloljor är ett billigare alternativ till naturliga, vegetabiliska oljor och innehåller inte de nödvändiga fettsyror, vitaminer eller näringsämnen som huden behöver för att bilda nya celler och bevaras frisk och sund. De två mest använda mineraloljorna inom hudvård är paraffin och vaselin. De kommer ifrån råolja (petroleum).

Mineraloljor har flera negativa effekter på huden: Den vanligaste är att de lägger sig som en hinna och hindrar näring och verksamma ämnen att tränga in i huden, samt avfallsämnen att skiljas ut. Vid en regelbunden användning av mineraloljehaltiga produkter kan hudens naturliga funktioner hindras. Det är också vanligt att man blir beroende av dem, t.ex läppcerat.

Vegetabiliska och naturliga oljor är de bästa för huden. Huden kan lätt ta upp dem och använda dem som näring, eftersom de hjälper huden att förbereda sin funktion och cirkulation. 100 % naturliga oljor utvinns från växtdelar. Oljorna absorberas snabbt av huden och den blir mjuk och smidig, samtidigt som den bevarar sin naturliga fuktighet eftersom oljorna innehåller de fettlösliga vitaminerna A, D och E samt lecitin. Hudvårdserier baserade på naturliga ingredienser och källor är effektiva och säkra att använda.

Vid övergång från mineralhaltiga produkter till naturliga produkter kan några uppleva att huden behöver en stund till att balanseras.

Sodium Laureth/Lauryl Sulfat (SLS/SLES) används i schampon, duschkrämer och tandkrämer för att bilda lödder.

Ett stort bekymmer med SLS är effekterna det har när det används i kombination med andra ingredienser i vanliga hygienartiklar. SLS kan reagera med andra ingredienser såsom 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, DEA, MEA, TEA och då bilda så kallade nitroserande system, vilket i sin tur kan bilda nitrosaminer, vilka är kända för att vara carcinogena. SLS förändrar hudstrukturen och tillåter andra kemikalier att penetrera djupare in i din hud och höjer därmed antalet andra kemikalier som når blodbanorna.

SLS används ofta i laboratorium som en standardingrediens (från vilken alla andra substanser jämförs med) för att irritera huden på försöksdjur.

En blandning av bara 2 % kan orsaka irritation, inflammation och öka andra former av immunaktiva händelser i huden

Vissa schampon kan innehålla mer än 50 % SLS.

SLS kan höja enzymnivån i huden vilket kan leda till rodnad och uppsvullnad. Det kan också leda till uttorkning, skrovlighet och även till att huden flagar.
SLS kan förstöra slemhinnorna i munnen.
SLS kan leda till en brännande och irriterande känsla.
Vävnadsskadorna av SLS ökar när koncentrationen av SLS ökar.
SLS i ögonen kan penetrera hornhinnan, ackumuleras lätt och frigörs sakta. Dessa effekter är större hos yngre individer.

En liten droppe SLS kan vara kvar i kroppen i 5 dagar, så om du tvättar ditt barn med ett schampo som innehåller SLS mer än en gång varje vecka så går ditt barn med en konstant nivå av SLS i kroppen.

Ett SLS/SLES-fritt schampo löddrar knappt, så man får kämpa mer för att fördela in det i hårbotten, men vad gör det- det är det ju värt!

Parabener: Många parabener har visat sig vara hormonstörande. Hormonstörande ämnen kan påverka människor och miljö genom att de efterliknar, ökar och ibland hämmar effekten av hormoner. Ett antal omdebatterade undersökningar pekar på ett sammanhang mellan kända, hormonstörande ämnen och en reducering av antalet sperma och ökning av chansen för testikelcancer för män 4,5. En engelsk undersökning har också funnit parabener i en stor andel av bröstcancerknölar1.

Det finns också misstankar om att flera av parabenerna kan vara allergiframkallande.

Man bör vara extra vaksam på användande av Parabener hos barn och spädbarn då de generellt sätt är mer känsliga för miljöpåverkan och deras kroppar lättare absorberar ämnen.

Syntetisk parfym: En parfym absorberas av huden och du andas in den och det är därför viktigt att den är hä̈lsosam fö̈r dig och din omgivning. Omkring var femte vuxen tros lida av kontaktallergi mot ett eller flera kemiska ämnen. Vanligast är nickelallergi, men tätt dä̈refter kommer kontaktallergi mot parfymer och konserveringsä̈mnen.

Syntetisk parfym innehåller både alkohol med ftalater samt syntetiska doftämnen. Ftalater används som lösningsmedel, doftförstärkare samt denatureringsmedel men står inte angivna i produktens innehållsförteckning. Ftalater kan skada fertiliteten hos människor och skada utvecklingen hos foster och spädbarn. Sedan finns problemet med sjäva doften. Syntetisk parfym skapar ofta starkare och allvarligare allergiska reaktioner jämfört med naturliga parfymämnen samt ackumuleras i kroppen. OBS! Detta gäller ALL hudvård, kroppsvård och make-up med syntetisk parfym tillsatt.

Syntetiska myskföeningar är numera fö̈rbjudna av EU sedan de visat sig vara cancerogena, men av de ca. 100 000 kemikalier som är registrerade inom EU är 95 000 inte alls eller otillrä̈ckligt undersökta och nya tillkommer hela tiden. Syntetiska enskilda ämnen kan ha samma INCI-namn (innhålllsdekl.) som ä̈mnen som ingåri en eterisk olja. Men fö̈r allergiker kan skillnaden vara av stor betydelse. En studie som genomförts av Uppsala universitet (Expressen 2008) visar att bröstmjö̈lk ofta innehåller syntetiska dofter vilket innebär att barn riskerar att få i sig kemikalier när de ammas.

En annan kategori av produkter som bör uppmärksammas vad det gäller syntetiska parfymer är de vi sprider i hemmet i form av rengöringsprodukter, doftsprayer och ljus. Det är viktigt att både rengöringsprodukter (använd såpa!), vax samt dofter är naturliga för att slippa ett ”toxiskt” os hemma.

Ekologisk/Naturlig Parfym
Ekologisk/Naturlig parfym innehåller ekologisk alkohol, ej denaturerad med ftalater utan med naturliga eteriska oljor.Naturliga ä̈mnen kan dock också ge allergiska symptom. Fö̈rdelen med naturliga ämnen är att de är biologiskt nedbrytbara och ackumuleras därmed ej i kroppen. Är du väldigt känslig rekommenderar vi att du väljer helt oparfymerade produkter.