Nässelpulver
Nässlan innehåller främst rikligt med klorofyll samt bl a kiselsyra, järn, kalcium, folsyra, aminosyror, magnesium, myrsyra, serotonin, acetylkolin, glykosider, flavonoider, mangan, steroider, provitamin A och C-vitamin samt B-vitaminer i lättupptagliga former.
Den har en mycket blodrenande effekt samt är ett allmänt stärkande medel för hela kroppen. Brännässlan är mycket basgörande/ avsyrande. Dessutom myrsyran som har en infektionshämmande effekt. Nässlan vitaliserar även köns- körtlarna, alltså föryngrar lekamen.
Blanda gärna brännässlepulver med Helnyponmjöl för bättre smak eller med pH-kalken, cirka fem procent är OK smakmässigt.
Nässla innehåller cirka sjuttio vitala ämnen! Den plockas främst i Danmark samt i Makedonien, minst trehundra meter ifrån större väg samt ej intill gödselstäder. Endast de nya/unga skotten på max 10 cm plockas. Brännässlan är landbackens alger – vi människor skall ju inte behöva dyka för att få i oss näringsriktig vital mat. Om vi lär oss att använda det som är i vår egna vilda omgivning klarar vi oss längst. Ät efter din latitud samt efter din ämnesomsättningstyp (som kan förändras efter hand, allteftersom kroppen fylls på med vitala ämnen i s f en massa aminosyror, fettsyror och syreslukande/försurande kolhydrater). S.k protein-, fett- eller kolhydratmetoder, har inte med hälsa att göra – bara olika viktvarianter.
Nässla torkas i rumstemperatur för att bevara vitalämnena så gott det går. Vid stark fuktighet upphettas i sällsynta fall bladgrupper kort, till kanske 40 grader celcius eller något mer. Bättre än så går säkerligen inte att finna – såvida man inte gör detta tidsödande plock-/tork- och pulvriseringsarbete själv. Äter man nässlans vitala frön, (selenrika) samt resten på nässlan, kunde man säkert leva på detta.
Innehåller 0,5kg rent nässelpulver
Näringsinnehåll per portion | % DRI | |
Energi | 981 kJ | – |
Protein | 18,9 gram | – |
Kolhydrat | 13,5 gram | – |
Fett | 2,2 gram | – |
Salt | 0,030 gram | – |
Ingredienser: 100 % torkade nässlor