Aminosyrorna är proteinernas byggstenar. Omega 3 fettsyror bidrar till att hålla hjärtat friskt, förbättrar hudens motståndskraft, kan bidra till att hålla lungornas och tarmarnas slemhinneceller friska. Fiskoljorna kan bidra till att sänka kolestrol-nivåerna och reducera risken för blodproppar, som del i en diet för låg kolesterolhalt. Co Q10förbättrar hjärtats förmåga att utnyttja syre och har antioxidantegenskaper på cellnivån.

Matsmätningsenzymer hjälper kroppen att bryta ner födoämnen så att de kan tas upp av kroppen bättre. Detta system fungerar dåligt hos vissa människor och då passerar för stora partiklar in i tjocktarmen där bakterier då kan orsaka t.ex uppsvälldhet, diarré, magknip m.m.

De längre fleromättade fettsyror EPA och DHA förekommer i mikroalger, men endast i små mängder i landlevande vegetabilier. de anses ha ett högre näringsvärde jämfört med alfa-linolensyra.

GLA har visat sig användbart vid premenstruella störningar, för frisk hy, ledernas rörlighet, hjärta och cirkulation samt för att hålla nervsystemet friskt

Omega 3-fettsyrorna förekommer naturligt bland annat i linfröolja.

Bakgrunden till rekommendationerna är bl.a. att de fleromättade fettsyrorna linolsyra (omega-6) och linolensyra (omega-3) sänker kolesterolnivåerna i blodet. De långkedjiga fettsyrorna är viktiga för bl.a. fostertillväxt och tidig utveckling. Vidare kan omega-3-fettsyror, minska risken för hjärt-kärlsjukdom, speciellt bland personer med förhöjd risk.

Olivolja, rapsolja och linfröolja

Olivolja består till största delen av en enkelomättad fettsyra som heter oljesyra. Den har en dubbelbindning vid den nionde kolatomen och kallas därför omega-9. Oljesyra är viktig del av cellmembranen och den har dessutom antioxiderande egenskaper vilket gör att den skyddar omega-3 från oxidering. Olivoljan som kallas Extra Virgin är bäst. Den kommer från första pressningen och tillverkas genom att oliverna skruvpressas mekaniskt så att den håller högsta kvalitet. En annan variant heter Virgin (Fin) som tas fram genom en modernare metod då oliverna centrifugeras, vilket innebär att det blir billigare att producera men att syrahalten blir något högre. Olivolja passar bra till matlagning eftersom att den innehåller mycket enkelomättat fett och lite fleromättat fett. Det gör att olivolja tål mer värme än andra matlagningsoljor (se tabell). Olivolja håller länge om den inte utsätts för ljus och luft.

Typ av oljaOmega-3Omega-6Enkelomättat fettMättat fett
Linfröolja5716189
Rapsolja1022626
Sojaolja7542415
Valnötsolja5512816
Olivolja (extra virgin)187714
Majsolja1612513
Jordnötsolja0334918
Tistelolja0771310
Sesamolja0414613
Solrosolja0692011

Källa: U.S. Department of Agriculture

Rapsolja innehåller mer omega-3 än olivolja. Den innehåller dessutom ca 60 procent oljesyra och endast sex procent mättat fett. Den är också mer neutral i smak och färg. Kallpressad rapsolja utvinns med en mekanisk press som pressar fram tre droppar i sekunden, enligt Svensk Raps AB. Temperaturen är inte högre än 40-45 grader för att inte några näringsämnen ska gå förlorade. Rapsolja innehåller också nyttiga växtsteroler som ska vara bra mot höga blodfetter.

Linfröolja är den olja som innehåller mest omega-3 och den är därför mycket känslig för värme. Den lämpar sig därför inte för matlagning och bör förvaras i kylskåp för att undvika oxidation. Däremot passar den bättre i salladsdressingar.

Nötter och frön

Nötter och frön innehåller mycket mättade, enkelomättade och fleromättade fetter. Den nöt som innehåller mest omega-3 är valnöten med ett innehåll på ca 7 procent, vilket framgår av tabellen nedan. Det frö som har rikast innehåll på omega-3 är linfrö med ca 17 procent.

Tänk på att inte äta för mycket hela eller krossade linfrön eftersom att de innehåller vätecyanid som kan orsaka skador på nervsystemet. Ät inte heller nötter som smakar illa, är missfärgade eller ruttna eftersom att de kan innehålla giftet aflatoxin som bildas av mögelsvampar.

Typ av nöt eller fröFett totalt
(g/100g)
Mättat
(g/100g)
Enkelomättat
(g/100g)
Omega-6
(g/100g)
Omega-3
(g/100g)
Cashewnötter46,59,227,47,690,18
Hasselnötter62,64,4948,56,40,12
Jordnötssmör519,8524,214,50,1
Jordnötter rostade, saltade496,8424,515,6spår
Kastanjer2,20,320,70,660,07
Kokosflingor torkade6253,34,091,05
Kokosnöt33,528,82,210,57
Linfrön torkade312,344,594,816,6
Paranötter6616,12323,70,06
Pekannötter685,4642,616,10,72
Pistaschnötter48,56,1732,87,050,23
Pumpafrön squashfrön torkade468,7114,320,80,18
Sesamfrön torkade506,9818,921,50,38
Sesamfrön torkade utan skal557,6820,823,70,42
Solrosfrön torkade49,55,219,4632,60,05
Sötmandel torkad524,9233,910,50,4
Valnötter625,5714,3326,88

Källa: Näringstabellerna

Jordnöten är egentligen ingen nöt utan tillhör baljväxterna (ärtor, bönor, linser) men finns ändå med i tabellen över nötter och frön.