Allmänt om B-vitaminer

B1 (tiamin) finns i kli, ”B-jäst”, vetegroddar, kål m.m. Sköter sockeromsättningen. Strykande åtgång vidalkohol- och vitsockerförtäring! För hjärna och nerver.B1-vitamin finns inte i öl…

B2 (riboflavin) finns i nötter, kål, ”B-jäst”, bönor, havrem.m. För huden, organiska nervsystemet, håret m.m.Motverkar starr m.m. Färgar bl a urin, gult.

B3 (niacin) finns i kruskakli, ”B-jäst”, potatis, nötter,kål, palsternacka, ärtor, grahamsmjöl, vetegroddar,m.m. För huden, nervsystemet, matsmältning m.m.Motverkar schizofreni. Långvarig brist ger senilitet.

B5 (pantotensyra) finns i bidrottninggelé, nötter,”B-jäst”, vetegroddar m.m. Motverkar reumatism.Stimulerar hårväxt. Tillverkas av våra tarmbakterier.B6 (pyridoxin) finns i kål, vetegroddar, frön, säd,”B-jäst”, m.m. Tål ej uppvärmning eller nedkylning.Lakas ur kroppen vid östrogentillskott, av t ex P-piller.För proteinomsättning, fettförbränning, senfunktion,antihistaminbildning, m.m.

B8 (biotin) finns i nötter, bönor ägg, fullkorn m.m.Kallades förr vitamin H. Rå äggvita stjäl stora mängderbiotin. Lakas ut – precis som alla vattenlösligavitaminer – i kokvattnet (spara!). Ingår i kolhydrat-, fett-och proteinomsättningen.

B9 (folsyra) finns i sojamjöl, ”B-jäst”, brännässla,alfalfagroddar, grönkål, spenat, frukt, rotfrukter m.m.Motverkar urinsyra i blodet. Deltar i omsättningen avDNA och RNA vilka är viktiga för proteinsyntesen,genetiska koden och blod-bildningen. I närvaro avC-vitamin omvandlas och aktiveras folsyra till folinsyra.Förloras i kokvatten. Tag alltid vara på spad! Ät helstnågot rått innan kokning, i alla fall en bit av någonpotatis som du tänkt koka! Okokta enzymer är vitala.

B10 (para-aminobensoesyra) finns i ”B-jäst”, vete-groddar, ägg, bananer m.m. Kallas även för PABA.Förbättrar utnyttjandet av pantotensyra. Alla B-vitaminer samarbetar och förstärker varandras effekt,sk synergism! Brist kan ge vitiligo, gråhårighet, anemi,nedstämdhet, matspjälkningsbesvär m.m.

B12 (cyano-)cobalamin) finns i spirulinaalger, mjölk-syrade grönsaker, väl odlad persilja, fet fisk, linfrön m.m.Inneh. kobolt, ett minerar som lakas ur markerna vidförsurning. Brist ger anemi m.m. Arb. bl a ihop med fol-syra, kalcium och intrinsic faktor, ett ämne som finns imagsäckssaften. B12 lagras i levern i många månader.

B13 (orotinsyra/orotsyra) finns i flytande vassla (t exMolkosan eller Alpen Molke), rotfrukter m.m. Tillverkasdelvis av tarmfloran och kan bilda t ex kalciumorotat.Sköter bl a cirkulation, ämnesomsättning och lever-funktion.

B15 (pangaminsyra) finns i groddar, mandlar, äpple-och päronkärnor m.m (tugga och svälj!). Stimulerar fett-omsättningen samt nerv- och körtelfunktionen. Minskaralkoholsug samt är syrebevarande. Reducerarmjölksyrabildningen.

B17 (leatril) finns i vetegräs, groddar, bittermandel,aprikos-, äpple- och päronkärnor (tugga och svälj!).Är starkt cancerhämmande. Inga B-vitaminer tål t.ex.kokning!