Allmänt om B-vitaminer

B1 (tiamin) finns i kli, ”B-jäst”, vetegroddar, kål m.m.
Sköter sockeromsättningen. Strykande åtgång vid
alkohol- och vitsockerförtäring! För hjärna och nerver.
B1-vitamin finns inte i öl…

B2 (riboflavin)
finns i nötter, kål, ”B-jäst”, bönor, havre
m.m. För huden, organiska nervsystemet, håret m.m.
Motverkar starr m.m. Färgar bl a urin, gult.

B3 (niacin) finns i kruskakli, ”B-jäst”, potatis, nötter,
kål, palsternacka, ärtor, grahamsmjöl, vetegroddar,
m.m. För huden, nervsystemet, matsmältning m.m.
Motverkar schizofreni. Långvarig brist ger senilitet.

B5 (pantotensyra) finns i bidrottninggelé, nötter,
”B-jäst”, vetegroddar m.m. Motverkar reumatism.
Stimulerar hårväxt. Tillverkas av våra tarmbakterier.

B6 (pyridoxin)
finns i kål, vetegroddar, frön, säd,
”B-jäst”, m.m. Tål ej uppvärmning eller nedkylning.
Lakas ur kroppen vid östrogentillskott, av t ex P-piller.
För proteinomsättning, fettförbränning, senfunktion,
antihistaminbildning, m.m.

B8 (biotin) finns i nötter, bönor ägg, fullkorn m.m.
Kallades förr vitamin H. Rå äggvita stjäl stora mängder
biotin. Lakas ut – precis som alla vattenlösliga
vitaminer – i kokvattnet (spara!). Ingår i kolhydrat-, fett-
och proteinomsättningen.

B9 (folsyra) finns i sojamjöl, ”B-jäst”, brännässla,
alfalfagroddar, grönkål, spenat, frukt, rotfrukter m.m.
Motverkar urinsyra i blodet. Deltar i omsättningen av
DNA och RNA vilka är viktiga för proteinsyntesen,
genetiska koden och blod-bildningen. I närvaro av
C-vitamin omvandlas och aktiveras folsyra till folinsyra.
Förloras i kokvatten. Tag alltid vara på spad! Ät helst
något rått innan kokning, i alla fall en bit av någon
potatis som du tänkt koka! Okokta enzymer är vitala.

B10 (para-aminobensoesyra) finns i ”B-jäst”, vete-
groddar, ägg, bananer m.m. Kallas även för PABA.
Förbättrar utnyttjandet av pantotensyra. Alla B-
vitaminer samarbetar och förstärker varandras effekt,
sk synergism! Brist kan ge vitiligo, gråhårighet, anemi,
nedstämdhet, matspjälkningsbesvär m.m.

B12 (cyano-)cobalamin) finns i spirulinaalger, mjölk-
syrade grönsaker, väl odlad persilja, fet fisk, linfrön m.m.
Inneh. kobolt, ett minerar som lakas ur markerna vid
försurning. Brist ger anemi m.m. Arb. bl a ihop med fol-
syra, kalcium och intrinsic faktor, ett ämne som finns i
magsäckssaften. B12 lagras i levern i många månader.

B13 (orotinsyra/orotsyra) finns i flytande vassla (t ex
Molkosan eller Alpen Molke), rotfrukter m.m. Tillverkas
delvis av tarmfloran och kan bilda t ex kalciumorotat.
Sköter bl a cirkulation, ämnesomsättning och lever-
funktion.

B15 (pangaminsyra) finns i groddar, mandlar, äpple-
och päronkärnor m.m (tugga och svälj!). Stimulerar fett-
omsättningen samt nerv- och körtelfunktionen. Minskar
alkoholsug samt är syrebevarande. Reducerar
mjölksyrabildningen.

B17 (leatril) finns i vetegräs, groddar, bittermandel,
aprikos-, äpple- och päronkärnor (tugga och svälj!).
Är starkt cancerhämmande. Inga B-vitaminer tål t.ex.
kokning!