Ämnen att se upp med i livsmedel

Akrylamid – Giftigt, cancerframkallande kemikalie som bildas i livsmedel när kolhydrater utsätts för hög värme (bakning, stekning, grillning, frisering). De är närvarande i allt från bröd, skorpor till chips, och eftersom de inte är avsiktliga ingredienser, så finns inte akrylamid med i innehållsförteckningen.

Aspartam – Kemisk sötningsmedel som orsakar neurologiska störningar, kramper, dimsyn och migrän.

Autolyzed Proteiner – Mycket förädlad form av protein som innehåller fri glutamat och används för att efterlikna den smak-förstärkande kemikalien Natriumglutamat.

BPA (Bisfenol-A) – En hormonhämmande kemikalie som finns i nästan all plast i livsmedelsförpackningar. Aktiv i bara ppb, främjar BPA cancer, sterilitet och hormonrubbningar.

Kasein – mjölkproteiner. Skrämmande nog finns detta ofta i ”sojaost” produkter som påstår sig vara alternativ till komjölk. Nästan alla av dem är gjorda med komjölk proteiner.

Majssirap – Bara ett annat namn för hög majssirap (se nedan). Används ofta i produkter som modersmjölksersättning.

Färgämnen – FD & C Red # 40, t. ex., är kopplad till beteendestörningar hos barn. Nästan alla artificiella färgämnen härrör från petroleum, och många är förorenade med aluminium.

Genmodifierade ingredienser
– för närvarande inte upptaget på etiketten, eftersom GMO-industrin (Monsanto och DuPont) absolut inte vill att folk ska veta vilka livsmedel som innehåller GMO. Nästan all konventionellt odlad majs, soja och bomull är GMO. De är kopplade till allvarliga infertilitetsproblem och kan även få bakterier i kroppen släppa i från sig pesticid i tarmen.
Om du inte äter ekologisk majs, äter du definitivt GMO-majs.

Hög majssirap – Ett högförädlat, flytande socker som extraheras med det kemiska lösningsmedlet glutaraldehyd och ofta är förorenat med kvicksilver. Det är också kopplade till diabetes, fetma och affektiva störningar. Används i tusentals varor inklusive saker man inte skulle misstänka såsom pizzasås och salladsdressing.

Homogeniserad mjölk – Fettet i mjölk är modifierat på konstgjord väg för att ändra det till mindre molekyler som stannar kvar i mjölk vätskan (så att mjölkfettet inte separeras). Även om det gör att mjölken ser bättre ut på hyllan, så tämjer det hjärtsjukdomar och kan bidra till mjölkallergier.
Obehandlad mjölk är friskare.

Hydrochloride – När du ser någon hydroklorid, såsom pyridoxinhydroklorid eller tiaminhydroklorid, är de kemiska former av B-vitaminer som företag har i sina produkter för att kunna uppnå högre RDI värden av vitaminer. Men dessa är syntetiska, kemiska former av vitaminer, inte riktiga vitaminer från livsmedel eller växter. Näringsmässigt är de nästan värdelösa och kan faktiskt vara dåligt för dig. Se också upp för sämre sorter av niacinamide och cyanokobalamin (syntetiskt vitamin B-12). Välj matbaserade b-vitaminer som t.ex. Multi B-vitamin ”matform”.

Hydrolyserat vegetabiliskt protein – En mycket bearbetad form av (oftast) sojaprotein som är processad att ta fram den fria glutamat (Natriumglutamat). Använd som en smakförstärkare.

Delvis hydrerade oljor
– Oljor som ändras med hjälp av en kemisk katalysator för att göra dem stabila vid rumstemperatur. Detta skapar transfettsyror och kraftigt ökar risken för blockerade artärer. Den främjar också vad som kallas för ”slam blod”, som är tjock, trögflytande blod som är svårt att pumpa. Detta diagnostiseras vanligtvis av läkare som ”högt blodtryck” och dumt nog behandlades med blodförtunnande mediciner som är tekniskt samma kemikalier som råttgift (warfarin) .

Fosforsyra – Syran används i läsk för att lösa upp koldioxid och för att få den övergripande bubblande känslan av soda. Fosforsyra fräter stålspikar. Militären använder den för att rengöra rost från slagskeppen. Förstör tandemaljen.

Propylenglykol – En vätska som används inom bilindustrin för att vinterförbereda husvagnar. Det används också för att göra falska blåbär du ser i blåbärsmuffins, bagels och bröd. (Kombinerat med konstgjorda färgämnen och majssirap).

Natrium (salt) – Det bearbetade vita saltet saknar spårämnen. I den holistiska näringsläran, kallas det ”död salt” eftersom det främjar sjukdom och död. Riktigt salt, å andra sidan, är oraffinerat havssalt eller rosa Himalaya salt, lastad med spårämnen som förebygger sjukdom, såsom selen (cancer), krom (diabetes) och zink (infektionssjukdomar). Ungefär som med bröd och socker, är vitt salt fruktansvärt för din hälsa. Och låt dig inte luras av påståenden om en del raffinerade salter kallas ”havssalt” i livsmedelsbutiker. Allt salt kom från havet om du går tillräckligt långt tillbaka geologiskt i tiden.

Natriumnitrit – ett cancerframkallande kemiskt rödfärgämne som tillsätts bacon, korv, skinka, kött, pepperoni och nästan alla charkuteriprodukter. Starkt kopplad till hjärntumörer, cancer i bukspottkörteln och cancer kolon (http://www.naturalnews.com/007024.html). USDA försökte en gång att förbjuda det som livsmedel, men manövrerades av köttindustrin, som nu dominerar USDA:s föreskrifter. Natriumnitrit är ett komplett gift som används för att göra så att kött ser fräscht ut. Otaliga barn dör av cancer varje år från natriumnitrit-förorsakad cancer.

Sojaprotein – Proteinkälla Nr 1 som används i ”protein bars”, inklusive många bars som konsumeras i vida kretsar av kroppsbyggare. Sojaprotein är ”skräp protein” av livsmedelsindustrin. Den är tillverkad av genetiskt modifierade sojabönor (som ofta odlas i Kina) och sedan behandlas med hexan, ett kemiskt lösningsmedel som bokstavligen kan explodera.

Sukralos – Ett konstgjordt kemiskt sötningsmedel som säljs som Splenda. Sukralos- molekylen innehåller en kloratom. Forskare har upprepade gånger funnit att konstgjorda sötningsmedel gör människor feta genom att faktiskt främja viktökning.

Socker – Den blekta, näringsfattiga biprodukt av sockerrörs- bearbetning. Under sockerrörbearbetningen, hamnar nästan alla mineraler och vitaminer i mörk melass som vanligen används för utfodring av husdjur. (mörk melass är faktiskt den ”bra” delen av sockerrörs- juicen.) Melass ges ofta till husdjur, eftersom varje ranchägare vet att husdjur behöver bra näring för att överleva. Otroligt, att inte de konventionella läkarna inser detta om människan, och de fortsätter att hävda att socker är alldeles utmärkt för dig. Socker främjar diabetes, fetma, sjukdomar humör och näringsbrist.

Texturerat vegetabiliskt protein – Vanligtvis gjord av sojaprotein som utvinns ur genetiskt modifierade sojabönor och sedan bearbetas med hexan, ett explosivt kemiskt lösningsmedel (se sojaprotein, ovan). Används ofta i vegetariska livsmedel såsom ”veggi burgare” (av vilka de flesta även innehåller Natriumglutamat eller jästextrakt).

Jästextrakt – Den dolda formen av Natriumglutamat som innehåller fri glutamat och används i många ”naturliga” livsmedel med påståendet ”Ingen Natriumglutamat!” Jästextrakt innehåller upp till 14% fri glutamat. Du hittar den i tusentals produkter i livsmedelsbutiken, från soppor till mellanmål.

Källa http://www.naturalnews.com/033162_food_ingredients_chemicals.html (på engelska).